Nieuws

Gebroeders Ruiter Wever kandidaat voor Agrarisch Ondernemer van het Jaar

Niels en Stef Ruiter zijn met hun bloembollenbedrijf J.C.J. Ruiter-Wever verkozen tot kandidaat voor de titel Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2024. Ieder jaar wordt er een aantal agrarische bedrijven gekozen, vervolgens worden 5 ondernemingen daarvan genomineerd door een jury die kans maken op de onderscheidende titel en een geldbedrag.

Lees meer

12 & 18 sept as. | Tweedaagse cursus – Make Farming Great Again

Op 12 en 18 september aanstaande organiseert NLG Holland www.nlgholland.comsamen met Tanja Dekker van Festina Lente en René Jochmens van Groeibalans een tweedaagse cursus voor (bollen)telers, akkerbouwers en veehouders de introductie cursus: ‘Make Farming Great Again’.

Lees meer

Eendaagse cursus: Make Farming Great Again

Op vrijdag 28 april aanstaande organiseert NLG Holland samen met Tanja Dekker van Festina Lente van 10.00-17.00 uur voor (bollen)telers, akkerbouwers en veehouders de introductie cursus: ‘Make Farming Great Again’.

Lees meer

Uitnodiging Open Dag NLG Holland en Stichting Fieldlab Bol

Dit jaar organiseren NLG Holland en Stichting Fieldlab Bol gezamenlijk een open dag op vrijdag 23 september. Wij heten u van harte welkom voor een dag vol kennis, ontmoetingen en inspiratie op het bedrijf WIT FLOWERBULBS B.V. aan Moerbeek 10 in ’t Veld.

Lees meer

Save the date

Op vrijdagmiddag 23 september 2022 organiseren Coöperatie NLG Holland en Stichting Fieldlab Bol samen een opendag bij WIT FLOWERBULBS B.V. aan Moerbeek 10 gevestigd in ’t Veld (gemeente: Hollands Kroon).

Lees meer

Ekoland Innovatieprijs 2022 gewonnen

Met trots kunnen wij mededelen dat wij de Ekoland Innovatieprijs 2022 hebben gewonnen op 12 januari tijdens de BioKennisWeek in Den Bosch. De prijs voor het meest innovatieve biologische agrarische bedrijf, hebben we in de wacht weten te slepen door onze nieuwe, natuurlijke aanpak van ons ecosysteem.

Lees meer

TUSSENTIJDS VERSLAG PROJECT BODEM & WATER JULI 2020

Inmiddels zijn we ruim een jaar onderweg met het project Bodem en Water, dat NLG
Holland in opdracht van en in samenwerking met het Hoogheemraadschap Hollands
Noorderkwartier en Provincie Noord-Holland bij tien agrariërs verspreid over Noord Holland
uitvoert.

Lees meer

Wit Flowerbulbs treedt per 1 juni 2020 toe tot NLG Holland

De bekende bloembollenkwekerij/broeierij uit ‘t Veld is per 1 juni 2020 toegetreden tot NLG Holland. Het bedrijf is gespecialiseerd in de teelt, preparatie, broei, export en handel van tulpenbollen en bloemen. Er worden jaarlijks meer dan 100 hectare tulpenbollen geteeld en 18 miljoen tulpen gebroeid. Het bedrijf is een typisch voorbeeld van een reizende bollenkraam op de klei- en zavelgronden in West- Friesland waarbij op de meeste hectares één keer in de zeven jaar tulpen worden geteeld. De voorvrucht is minimaal 4 jaar gras. De bollen voor de broei worden geteeld op eigen land en huurland.

Lees meer

NLG Holland start project Bodem en Water met tien telers in Noord-Holland

NLG Holland heeft van de provincie Noord-Holland een subsidie toegekend gekregen onder de “Uitvoeringsregeling subsidie Kennisontwikkeling Bodem en Water Noord-Holland 2017”. De subsidie is verstrekt voor de uitvoering van het project Bodem en Water dat NLG Holland in het laatste kwartaal van vorig jaar heeft ingediend bij de provincie.

Lees meer

J.C.J. Ruiter-Wever Bloembollen & Bolbloemen treedt toe tot NLG Holland

De bekende bloembollenkwekerij/broeierij uit Andijk is per 13 maart 2019 toegetreden tot NLG Holland. Het bedrijf is gespecialiseerd in het kweken, broeien, exporteren en verhandelen van tulpenbollen en –bloemen en daarnaast in de teelt van hyacinten op contract.

Lees meer

Brede coalitie van organisaties zet schouders onder meer biodiversiteit in Noord-Holland.

NLG Holland mede ondertekenaar van Deltaplan Biodiversiteit “Groen Goud” in Noord-Holland.

Lees meer

NLG Holland start onderzoek naar organische stofgehalte bodem en vastlegging CO2

De bloembollentelers van NLG Holland zijn onlangs van start gegaan met het POP3 project “Verhoging organische stofgehalte voor verbeterde bodemkwaliteit”.

Lees meer

Uitnodiging Maarten Stapper

Begin juli komt Maarten Stapper naar Nederland! Maarten Stapper is een Nederlandse adviseur in Australië en gaat ons meer vertellen over bodemvruchtbaarheid. Stapper zal vier lezingen houden, gespreid over Nederland. Bekijk de uitnodiging voor meer informatie.

Lees meer

Open Dag Bodem in balans

NLG Holland organiseert op vrijdag 4 mei a.s. een open dag met als thema: ‘Bodem in balans’. Klik hier voor meer informatie en voor het programma.

Lees meer

NLG ontwikkelt groenbemestermix

NLG Holland heeft samen met Team Ecosys en Dekker meststoffen een groenbemestermix ontwikkeld. De mix bestaat uit zeven families en 23 cultivars. Deze zorgen samen voor optimale bodemdiversiteit, zowel boven als onder de grond. Het organische stofgehalte wordt verhoogd. Ook treedt structuurverbetering van de grond op en ontstaat een vitaal bodemleven.

Lees meer

Samenwerking voor bodemmonitoringsysteem

NLG Holland is met Aeres Hogeschool uit Dronten een duurzame samenwerking aangegaan om bodemmetingen te doen. De metingen worden in het veld gedaan en in het bodemlaboratorium van de hogeschool geanalyseerd. Ze worden uitgevoerd door vierdejaars studenten, die het vak Vitale Bodem volgen.

Lees meer

Open dag 2017 NLG Holland groot succes

Op 14 april jl. organiseerde NLG Holland in Schagerbrug voor de hele agrarisch sector een open dag ‘Een weerbare bodem’. Ruim 400 bollentelers en -kopers, leveranciers van biologische middelen, onderzoeksinstellingen en andere geïnteresseerden bezochten deze inspirerende dag. Doelstelling van de open dag was om vakgenoten uit heel Nederland te informeren over de rol van een weerbare bodem in de duurzame landbouw. En tevens over de mogelijkheden om duurzaam en ecologisch te gaan telen en hen in contact te brengen met relevante leveranciers.

Lees meer

Open Dag NLG Holland

NLG Holland organiseert op vrijdagmiddag 14 april a.s. voor de tweede keer een open dag met als thema: ‘Een Weerbare Bodem’. Klik hier voor meer informatie en voor het programma.

Lees meer

Garnalenschillen getest als gewasbescherming bij NLG Holland

Vier jaar geleden kwam een aantal leden van NLG Holland in aanraking met chitine. De Wageningen University & Research had onderzoek gedaan naar deze stof. Chitine zit in het pantser van garnalen en kan als gewasbeschermingsmiddel dienen voor o.a. bloembollen. In opdracht van Proeftuin Zwaagdijk onderzoekt een aantal leden de werking van chitine. Dit gebeurt bij de lelie- en tulpenbollen op hun velden.

Lees meer

Voorzitter NLG Holland vertelt in Bloembollenvisie: De oplossing moet uit de bodem komen

Colja Corts: “Duurzaamheid gaat voor mij niet alleen over middelengebruik, goed bodembeheer en verstandig
energieverbruik. Het betekent ook dat het bedrijf economisch rendabel is. Geld verdienen
is noodzaak. Een teler neemt risico, dat moet wel beloond worden.”

Lees meer

NLG Holland heeft nieuwe voorzitter

NLG Holland heeft per 1 december jl. een nieuwe bestuursvoorzitter gekregen. Colja Corts neemt het stokje over van Rob Tamis, die vanaf de oprichting van de coöperatie voorzitter was. Tamis vertrekt naar Oostenrijk en gaat daar een hotel runnen. Corts heeft een juridische achtergrond en draagt duurzame ontwikkelingen al lange tijd een warm hart toe.

Lees meer

NLG Holland-dag Vernieuwende Teeltechnische Toepassingen groot succes

Op maandag 17 oktober jl. organiseerde de coöperatie NLG Holland een informatiedag Vernieuwende Teeltechnische Toepassingen. De dag was bestemd voor belangstellenden uit de agrarische sector uit binnen- en buitenland. Er waren ruim 60 deelnemers uit zowel Nederland als Denemarken, Amerika en Australië.

Lees meer

Eerste grote order VS voor NLG Holland

Op 20 juni heeft NLG Holland de eerste grote order ontvangen uit de Verenigde Staten. De zending is bestemd voor het duurzame bedrijf Wicked Tulips Flower Farm in Johnston, New England. Dit bedrijf verkoopt duurzame bloembollen, maar beschikt ook over een grote pluktuin. Hier mogen particuliere klanten zelf tulpen plukken. De duurzame bollen van NLG Holland zijn bestemd voor deze tuin.

Lees meer

Oriëntatiedag NLG Holland groot succes

Op 15 april jl. organiseerde NLG Holland in Sint Maartensbrug voor de hele agrarisch sector een oriëntatiedag ecologische bloembollenteelt. Ruim 400 bollentelers en -kopers, leveranciers van biologische middelen, onderzoeksinstellingen en andere geïnteresseerden bezochten deze inspirerende dag. Doelstelling van de oriëntatiedag was om vakgenoten uit heel Nederland te informeren over duurzame landbouw en de mogelijkheden om duurzaam en ecologisch te gaan telen en hen in contact te brengen met relevante leveranciers.

Lees meer

NLG Holland bij Lentetuin Breezand

In Breezand vond onlangs de zesendertigste Lentetuin plaats. Bij deze bolbloemenshow waren twee leden van de coöperatie NLG Holland aanwezig. Bloembollenkwekerij M.C. Zonneveld B.V. en Bloembollenkwekerij Gebroeders Hulsebosch vertegenwoordigden de coöperatie met een aantal producten. Deze laatste kreeg een prijs toegekend voor de beste Lelie LA-Hybride.

Lees meer

NLG Holland wint Martien Zandwijkprijs

NLG Holland heeft op 21 januari jl. de Martien Zandwijk Prijs voor duurzaamste bloembollenbedrijf gewonnen. De prijs is bestemd voor een bedrijf dat actief is op het gebied van de veredeling, teelt, broeierij, handel of retail van bloembollen. Het bedrijf dient op een innovatieve manier te werken aan duurzaamheid en dit ook uit te dragen in het bloembollenvak.

Lees meer

Greenport Noord-Holland Noord wil telers NLG Holland ondersteunen

Greenport Noord-Holland Noord wil telers NLG Holland ondersteunen. ‘Er ligt een aanvraag voor Europese subsidie klaar, zodat we hun onderzoeksvragen kunnen opnemen in ons innovatieprogramma’, aldus Jeroen Noot, netwerkcoördinator van Greenport Noord-Holland Noord.

Lees meer

Bollentelers starten coöperatie

Negen Noord-Hollandse bloembollentelers hebben een coöperatie opgericht om hun weg naar verduurzaming gestalte te geven. De coöperatie NLG Holland komt voort uit het netwerk ‘Natuurlijk Leven Natuurlijk Telen’ en zoekt naar een schonere teelt via kennisontwikkeling en –deling.

Lees meer

‘Als de marktvraag naar schone bollen groeit, ben ik er klaar voor’

In een wereld waarin steeds meer aandacht is voor duurzaam­heid, zal de vraag naar duurzaam of biologisch geteelde bollen alleen maar groeien. Dat is in elk geval het idee van de kwekers die op dit terrein aan het pionieren zijn. Want er valt veel te leren. Ondanks alle hobbels en kuilen die zij op hun pad tegenkomen, houden de kwekers vol, want: ‘Ik wil gezonde bollen telen.’

Lees meer

NLG zet workshops duurzame teelt in de markt

Duurzaamheid is geen hype of trend: het is de nieuwe realiteit. Dus hebben steeds meer kwekers behoefte aan informatie over verduurzaming van hun teelt. NLG Holland, de coöperatie die is ontstaan uit het praktijknetwerk Natuurlijk Leven, Natuurlijk Telen, speelt hier op in met een workshopreeks.

Lees meer

Steenmeel vult mineralen tekort bodem aan

Stenen in de grond stoppen als voedingsmiddel. Dat klinkt niet logisch. Biogeoloog Gino Smeulders ziet de belangstelling voor steenmeel in de land- en tuinbouw toenemen. Wat is steenmeel eigenlijk, welke functies heeft het, en hoeveel soorten zijn er eigenlijk? Een eerste kennismaking.

Lees meer

Bollentelers richten coöperatie op: ‘Milieuvriendelijk telen professioneel aanpakken’

Zes bloembollenkwekers in de Kop van Noord-Holland die eerder deel uitmaakten van het praktijknetwerk ‘Natuurlijk leven, natuurlijk telen’, richten de coöperatie Natural Living and Growth (NLG) op. De telers, die zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen gebruiken, gaan hun kennis zoveel mogelijk delen.

Lees meer