Leden

Leden coöperatie NLG Holland

Coöperatie NLG Holland telt momenteel twaalf leden. We zijn allemaal duurzame bloembollenkwekers uit Noord-Holland. Die zowel op zand als op kleigrond telen. Enkelen van ons beschikken ook over een broeierij. We leggen ons toe op de teelt van duurzame en biologische bollen. Onze leden zijn:

  • Blokker Bloembollen
  • Huiberts Biologische Bloembollen
  • Bloembollenkwekerij Gebroeders Hulsebosch
  • Koburg B.V.
  • Pieter Pronk Bloembollen
  • Garden of Egmond
  • Bloembollenkwekerij M.C. Zonneveld
  • Noordbol bloembollen Texel
  • Firma PJ Uitgeest & Zn, Texel
  • J.C.J. Ruiter-Wever Bloembollen & Bolbloemen
  • Wit Flowerbulbs BV

Wij stellen ons graag apart aan u voor.

Blokker Bloembollen

portretfoto-Nico-BlokkerBlokker Bloembollen in Sint Maartensvlotbrug bestaat al sinds 1928. Nico Blokker is momenteel de eigenaar. Vanaf 2013 telen zij bloembollen op een duurzame manier. Blokker Bloembollen teelt:

 • tulpen
 • narcissen
 • krokussen
 • hyacinten op contract

Nico: “We willen graag gezonde bollen telen. En daarbij zo min mogelijk gebruik maken van chemische middelen. We steken veel tijd en geld in onderzoek om de juiste bodemkwaliteit te krijgen. En we passen al veel maatregelen toe voor duurzame teelt. Zoals het gebruik van betere compost,  goede groenbemesters en gewasversterkers. Daarnaast werken we ook met bloeiende akkerranden. Alle zaken waar NLG Holland ook voor staat. Zodat we onderscheidend kunnen zijn binnen de bloembollenmarkt. We hebben de coöperatie opgericht om kennis en kosten te delen. En om de duurzame bollen voor een eerlijke prijs te verkopen.”

Huiberts Biologische Bloembollen

Huiberts Biologische Bloembollen in Sint Maartensbrug is al zo’n dertig jaar een familiebedrijf. De onderneming is eigendom van het echtpaar John en Johanna Huiberts. “Vanaf 2013 telen wij biologisch. Dit doen we om de kwaliteit van de bodem en daarmee de bloembollen te verbeteren.” Huiberts Biologische Bloembollen is officieel Skal (externe link naar Skal) gecertificeerd, en levert:

 • tulpen
 • narcissen
 • krokussen
 • hyacinten
 • muscari
 • en bijzondere bolgewassen zoals: Chionodoxa Forbesii en Erythronium Pagoda

Bloembollenkwekerij Gebroeders Hulsebosch

Bloembollenkwekerij Gebroeders Hulsebosch ligt in Schagerbrug. Cock Hulsebosch, een van de directieleden: “We zijn een echt familiebedrijf en bestaan al sinds 1956.” De gebroeders Hulsebosch telen onder meer:

 • tulpen
 • narcissen
 • krokussen
 • camassia

“Daarnaast kweken we ook: lelies. Sinds enkele jaren leggen wij ons toe op duurzame teelt.”

Garden of Egmond

Garden of Egmond in Egmond Binnen wordt geleid door Carlo van Schagen. “Ons bedrijf bestaat al sinds de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Vanaf 2010 hebben wij ons toegelegd op duurzame bloembollenteelt. Garden of Egmond levert exclusieve tulpen in veel soorten en kleuren; en voornamelijk de prachtige pioenachtige variant. Daarnaast kunt u ook verwilderingsgewassen bij onze bollenkwekerij bestellen. Verder streven wij naar een optimaal bodemleven. Ons doel is om in de toekomst biologisch te telen. Door middel van eigen onderzoek en dat van de coöperatie willen wij dit doel bereiken. Wij houden ons ook bezig met het broeien van pioenbloemige tulpen in het buitenland.” 

Koburg B.V.

Keukenhof-400x400px-300x300Koburg B.V. wordt geleid door de broers Johan en Robert Koeman. Johan: “We zijn van oudsher een familiebedrijf. Dat gestart is in Zwaagdijk-Oost en in 2002 is uitgebreid met de locatie in Hoogkarspel. Onze onderneming teelt een specifiek broei-assortiment in Nederland. Zo zijn we gespecialiseerd in het vervroegen van de teelt. Hiervoor gebruiken we recyclebaar plastic folie. Daarmee lukt het om onze bloemen enkele weken eerder op de markt te brengen dan gebruikelijk.”

Koburg heeft naast 60 hectare bloembollenteelt ook een moderne broeierij. “Jaarlijks trekken we hier zo’n 20 miljoen tulpen in bloei (opkweken). Dat doen we tussen eind november en eind maart. We richten ons op de bovenkant van de markt. Dus op bloemisten en minder op supermarkten. De Couleur Cardinaal-familie vormt het paradepaardje in ons assortiment. We leveren onder meer Pretty Princess, Red Princess en Rococo. Koburg B.V. werkt graag mee aan verduurzaming van de bollenteelt. Daarom hebben we ons aangesloten bij de coöperatie NLG Holland. Inspiratie voor duurzame teelt hebben we vooral gekregen door de oprichter en directeur van Ecotulips, Jeroen Koeman.”

Pieter Pronk Bloembollenkwekerij

Pieter Pronk Bloembollenkwekerij is een West-Fries familiebedrijf in Nibbixwoud. Ze telen al drie generaties bloembollen in de volle grond. Pieter: “Sinds een aantal jaren hebben we daar de teelt van pioenrozen aan toegevoegd. We bewerken onze landbouwgrond op een duurzame, bodem- en omgevingsvriendelijke manier. Het resultaat mag er zijn. Sterke planten die een kwalitatief hoogwaardig eindproduct opleveren. En een sterk verminderd gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tijdens de teelt. In de coöperatie bundelen we onze krachten. Door samen te werken komen we tot nog duurzamere resultaten.”

Bloembollenkwekerij M.C. Zonneveld

portretfoto-Kees-en-Peter-ZonneveldBloembollenkwekerij M.C. Zonneveld is eigendom van de broers Peter en Kees Zonneveld. Samen runnen zij het bedrijf in Julianadorp dat sinds 1980 bestaat. Aan exporteurs en broeiers leveren ze de volgende cultivars:

 • tulpen
 • narcissen
 • krokussen
 • hyacinten
 • lelies

Peter: “We zijn lid van de coöperatie, omdat we met bewuste teelt duurzame bollen willen leveren. De traditionele manier van telen voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. We gaan voor een kwalitatief gezond en goed resultaat. Met betrekking tot onze producten en onze omgeving. We streven naar een goede balans van de grond waarop we telen. Een gezonde bodem levert immers een gezond product. Dat is de visie van de coöperatie. En die onderschrijven wij ook.”

Noordbol bloembollen Texel

Noordbol is een groeiende en bloeiende bloembollenkwekerij van Menno Timmer in Oosterend op het mooie Waddeneiland Texel. Al meer dan een halve eeuw hebben wij ervaring in het telen en verwerken van verschillende soorten bollen:

 • tulpen
 • krokussen
 • lelies

Daarnaast worden er ook suikerbieten, granen en gras geteeld en doen we aan weidevogelbeheer.
De filosofie van NLG om te verduurzamen en te zorgen voor een optimaal en gezond bodemleven spreekt ons erg aan. Na het volgen van een NLG-cursus wilden wij heel graag wat met al die kennis gaan doen. Met ons lidmaatschap en de ondersteuning van NLG zijn we nu gerichter bezig met de complexe wereld van de biologische teelt. Naast dat het hartstikke leuk is, merken wij dat het ook echt resultaat oplevert.

Firma PJ Uitgeest & Zn, bloembollenbedrijf op Texel sinds 1907

In 1907 begon onze voorvader Klaas Uitgeest, naast zijn werk als koetsier voor de huisarts, met het telen van bloembollen. Dit bedrijf was gevestigd op Flora, een boerderij nabij De Koog en in de buurt van de duinen en het strand. Naast het boerenbedrijf was er ook een uitspanning en boden ze pension voor badgasten. Dit was zo rond de twintiger jaren.

Daarna nam zoon Pieter Jan als eerste opvolger het bedrijf over en breidde het uit met sneeuwklokken en wat melkkoeien. Begin jaren 60 kwamen zijn zoons Klaas en Jan aan het roer. De koeien gingen weg en het areaal bloembollen werd vergroot. Bovendien waren zij in de winter zeer regelmatig op het strand aan het hout jutten. Dat hout gebruikten ze voor kistjes, hekken en schuren.
In 1991 namen als vierde generatie Bertus, Nico, Ronald en Piet, zonen van Klaas en Jan, het bedrijf over. Zij verplaatsten het naar de Maaikeduinweg aan de noordoost kant van De Koog, maar ook weer nabij de duinen en het strand. Vanaf 2000 zette Piet het bedrijf alleen voort en is hij begonnen met in de winter het afbroeien van in eerste instantie Narcissen en later werden dit alleen tulpen. Zijn zoon Klaas is als vijfde generatie in 2016 ons bedrijf komen versterken en sindsdien telen we narcissen, tulpen, krokussen en muscari.

Met een historie van vijf generaties hebben wij de overtuiging dat ons bedrijf een toekomst heeft zonder chemie, immers onze voorouders wisten niet beter. Het gedachtegoed en de samenwerking binnen NLG om gezamenlijk te werken aan een steeds gezondere bodembalans geeft ons hierbij richting, waar we heel blij mee zijn.

J.C.J. Ruiter-Wever

Ons bedrijf Ruiter-Wever in Andijk kent een mooie geschiedenis vanaf onze grootvader Jan Ruiter die in 1944 is begonnen met aardappelplantgoed en later met koolzaad, gladiolen, bloemkool, tulpen en irissen. Nu wordt het bedrijf geleid door zijn kleinzonen Stef en Niels.

Ons moderne bedrijf is gespecialiseerd in het vervroegen van diverse cultivars in binnen- en buitenland, waarmee wij een gevarieerd en compleet assortiment aanbieden gedurende het gehele seizoen. Dit doen we onder andere met de tulpensoorten Special Rider en Christmas Gift in het broeierij assortiment. Daarnaast hebben we ons toegelegd op het veredelen, telen, exporteren en het broeien van het zwaardere enkelbloemige segment zoals Strong Gold. Verder telen we nog zo’n 10 ha Hyacinten en verhuren we land voor groenteteelt en gras.

Om toekomstbestendig onze passie te kunnen blijven uitoefenen verwachten we veel van ons NLG-Holland lidmaatschap. Gezamenlijk kennis opdoen en uitwisselen om te komen tot een duurzame en biologische teelt is voor ons ook de sleutel voor een maatschappelijk en milieuverantwoorde toekomst. Vooral met de inzet en ontwikkeling van milieuvriendelijke gewasbeschermingsmiddelen door NLG gaan we gezamenlijk zorgen voor een optimale teelt met respect voor het bodemleven en de omgeving.

Wit Flowerbulbs BV

Wit Flowerbulbs BV is een op klei gevestigd familiebedrijf dat al 35 jaar in het plaatsje ’t Veld (Hollands Kroon) de reizende bollenkraam is. In 1986 begonnen de twee broers Nico en Peter Wit heel voorzichtig en kleinschalig met het telen, veredelen en broeien van tulpen. In de jaren daarna zijn daar als mede-eigenaren Arie van Dijk en zoon Mike Wit bijgekomen. Deze vier compagnons hebben het bedrijf anno 2020 uitgebouwd naar 22 locaties rondom het bedrijf van maar liefst 60 hectare (in het gebied ‘t Veld – Spanbroek). Hier planten, broeien, koppen en roden zij verschillende cultivars, waaronder: Malaysia, Versace, Auxerre, Monte Orange en Cape Town. Voor een totaaloverzicht van het assortiment zie: Assortiment.

Steeds neemt Wit Flowerbulbs zelf alle facetten van teelt en broeierij tot verkoop ter hand (zowel nationaal als export). Want typerend voor de compagnons is om met een scherp oog naar de toekomst hun bedrijf op een vooruitstrevende wijze te leiden. Zo krijgt momenteel de energietransitie vorm door o.a. met hoog efficiente zonnepanelen en batterypacks straks zonder gasleverantie het bedrijf te kunnen gaan draaien. Maar zeker ook voor milieu en omgeving nemen zij hun verantwoordelijkheid en hebben zij een duidelijke visie; ‘Het is de zorg, de gezondheid en kwaliteit van de bodem dat ons instaat gaat stellen ons teeltproces verder te verduurzamen’. Om daar invulling aan te geven, is Wit Flowerbulbs BV lid geworden van Coöperatie NLG Holland. Daar zijn gelijkgezinden leden met wie zij gezamenlijk de uitdagingen voor een optimaal bodembeheer als pad naar een volledig duurzame en chemie-vrije teelt wenst aan te gaan.