Open dag “Bodem in balans”

Bloembollenkwekerij M.C. Zonneveld BV, Rijksweg 109, 1787 PK, Julianadorp

Graag verwelkomen wij u op de jaarlijkse open dag van NLG Holland op 4 mei 2018 bij Bloembollenkwekerij M.C. Zonneveld BV gevestigd aan de Rijksweg 109, 1787 PK in Julianadorp.

De open dag van NLG Holland heeft zich ontwikkeld tot een succesvol en druk bezocht evenement. Een dag waarop kennis, praktijk en gemeenschap samen komen en die ondernemers, telers en andere bezoekers inspireert om zelf stappen te ondernemen op het gebied van bodemverbetering en duurzaamheid. Een teken dat het thema leeft binnen de sector, bij de overheid en de samenleving.

Dit jaar is het thema “Bodem in balans”. De bodem als samenhangend geheel dat meer is dan alleen de som der delen. Een levendige samenwerking tussen wortels, schimmels, bacteriën en andere organismen die de gewassen en biodiversiteit op ingenieuze wijze ondersteunt voor een zo goed mogelijke opbrengst. Een essentieel onderdeel van “Landbouw 4.0” bij het telen van gewassen met minimaal gebruik van chemie en maximaal gehalte aan inhoudstoffen.

NLG Holland
NLG Holland staat voor Natural Living and Growth Holland. De coöperatie bestaat uit een aantal duurzame en biologische bloembollentelers die gezamenlijk 1000 hectare grond beheren. De telers van NLG Holland trachten door bodemverbetering en balans in de bodem, minder gebruik van chemie en kunstmest een topkwaliteit bollen te telen.

Het afgelopen jaar zijn daarin weer belangrijke stappen gezet zoals bijvoorbeeld het gebruik van de NLG Mix een groenbemestermix met 21 verschillende soorten die een boost geeft aan de biodiversiteit of het gebruik van veggiewash, een uitvloeier waardoor het mogelijk is om met nog maar een fractie van chemische middelen bollen te ontsmetten. Ook wordt er steeds meer kennis opgedaan over de optimale bemestingsbalans door te telen volgens de Albrecht methode.

Verlenging spuitlicentie, sprekers en informatiemarkt
Op deze dag is er een mogelijkheid voor bezoekers om een punt te behalen voor de verlenging van hun spuitlicentie (teelt) en zal een aantal inspirerende sprekers een presentatie geven. Aansluitend kunt u onze informatiemarkt bezoeken met ruim 40 informatiestands van onder andere teeltadviseurs, leveranciers van biologische middelen en mechanisatie bedrijven. Ook zal er een demonstratie eko ploegen plaatsvinden. Daarnaast leiden we u graag rond over het bedrijf, krijgt u ruime gelegenheid om te netwerken en vragen te stellen aan onze telers. De dag wordt afgesloten met een hapje en een drankje.

Programma van de dag:

12:00 uur – Ontvangst en registratie van bezoekers die hun spuitlicentie willen verlengen. Er is een kleine lunch beschikbaar.
12:45 uur – Ontvangst overige bezoekers
13:00 uur – Opening door host van de dag Monique Ooms en Colja Corts, voorzitter NLG Holland
13:15 uur – Presentatie en welkomstwoord van gastheer Peter Zonneveld
13:30 uur  -Presentatie Hans Huijbers, voorzitter ZLTO, inspirator en bodemspecialist Thema “Bodem in balans”
14:00 uur – Presentatie André Hoogendijk, adjunct- directeur Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur Thema “Vitale teelt”
14:20 uur – Opening informatie markt door Adnan Tekin, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor natuur, milieu, arbeidsmarkt en Schiphol.
14:30 uur – Prijsuitreiking mooiste stand door Harry Nederpelt, wethouder van gemeente Medemblik.
14:40 uur – Informatiemarkt met ruim 40 stands en mogelijkheid tot rondleiding bedrijf en veldbezoek.
17:30 uur – Hapje en drankje voor sprekers, standhouders en bezoekers.
19:00 uur – Einde Open Dag

Aanmelden is niet nodig.