Leden

Leden coöperatie NLG Holland

Coöperatie NLG Holland telt momenteel negen leden. We zijn allemaal duurzame bloembollenkwekers uit Noord-Holland. Die zowel op zand als op kleigrond telen. Enkelen van ons beschikken ook over een broeierij. We leggen ons toe op de teelt van duurzame en biologische bollen. Onze leden zijn:

 • Blokker Bloembollen
 • Huiberts Biologische Bloembollen
 • Bloembollenkwekerij Gebroeders Hulsebosch
 • Koburg B.V.
 • Pieter Pronk Bloembollen
 • Garden of Egmond
 • Vriend Flowerbulbs B.V.
 • Warmerdam “De Toekomst”
 • Bloembollenkwekerij M.C. Zonneveld
 • Ruijter Bloembollen

Wij stellen ons graag apart aan u voor.

Blokker Bloembollen

portretfoto-Nico-BlokkerBlokker Bloembollen in Sint Maartensvlotbrug bestaat al sinds 1928. Nico Blokker is momenteel de eigenaar. Vanaf 2013 telen zij bloembollen op een duurzame manier. Blokker Bloembollen teelt:

 • tulpen
 • narcissen
 • krokussen
 • hyacinten op contract

Nico: “We willen graag gezonde bollen telen. En daarbij zo min mogelijk gebruik maken van chemische middelen. We steken veel tijd en geld in onderzoek om de juiste bodemkwaliteit te krijgen. En we passen al veel maatregelen toe voor duurzame teelt. Zoals het gebruik van betere compost,  goede groenbemesters en gewasversterkers. Daarnaast werken we ook met bloeiende akkerranden. Alle zaken waar NLG Holland ook voor staat. Zodat we onderscheidend kunnen zijn binnen de bloembollenmarkt. We hebben de coöperatie opgericht om kennis en kosten te delen. En om de duurzame bollen voor een eerlijke prijs te verkopen.”

Huiberts Biologische Bloembollen

Huiberts Biologische Bloembollen in Sint Maartensbrug is al zo’n dertig jaar een familiebedrijf. De onderneming is eigendom van het echtpaar John en Johanna Huiberts. “Vanaf 2013 telen wij biologisch. Dit doen we om de kwaliteit van de bodem en daarmee de bloembollen te verbeteren.” Huiberts Biologische Bloembollen is officieel Skal (externe link naar Skal) gecertificeerd, en levert:

 • tulpen
 • narcissen
 • krokussen
 • hyacinten
 • muscari
 • en bijzondere bolgewassen zoals: Chionodoxa Forbesii en Erythronium Pagoda

Bloembollenkwekerij Gebroeders Hulsebosch

Bloembollenkwekerij Gebroeders Hulsebosch ligt in Schagerbrug. Cock Hulsebosch, een van de directieleden: “We zijn een echt familiebedrijf en bestaan al sinds 1956.” De gebroeders Hulsebosch telen onder meer:

 • tulpen
 • narcissen
 • krokussen
 • camassia

“Daarnaast kweken we ook: lelies. Sinds enkele jaren leggen wij ons toe op duurzame teelt.”

Garden of Egmond

Garden of Egmond in Egmond Binnen wordt geleid door Carlo van Schagen. “Ons bedrijf bestaat al sinds de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Vanaf 2010 hebben wij ons toegelegd op duurzame bloembollenteelt. Garden of Egmond levert exclusieve tulpen in veel soorten en kleuren; en voornamelijk de prachtige pioenachtige variant. Daarnaast kunt u ook verwilderingsgewassen bij onze bollenkwekerij bestellen. Verder streven wij naar een optimaal bodemleven. Ons doel is om in de toekomst biologisch te telen. Door middel van eigen onderzoek en dat van de coöperatie willen wij dit doel bereiken. Wij houden ons ook bezig met het broeien van pioenbloemige tulpen in het buitenland.” 

Koburg B.V.

Keukenhof-400x400px-300x300Koburg B.V. wordt geleid door de broers Johan en Robert Koeman. Johan: “We zijn van oudsher een familiebedrijf. Dat gestart is in Zwaagdijk-Oost en in 2002 is uitgebreid met de locatie in Hoogkarspel. Onze onderneming teelt een specifiek broei-assortiment in Nederland. Zo zijn we gespecialiseerd in het vervroegen van de teelt. Hiervoor gebruiken we recyclebaar plastic folie. Daarmee lukt het om onze bloemen enkele weken eerder op de markt te brengen dan gebruikelijk.”

Koburg heeft naast 60 hectare bloembollenteelt ook een moderne broeierij. “Jaarlijks trekken we hier zo’n 20 miljoen tulpen in bloei (opkweken). Dat doen we tussen eind november en eind maart. We richten ons op de bovenkant van de markt. Dus op bloemisten en minder op supermarkten. De Couleur Cardinaal-familie vormt het paradepaardje in ons assortiment. We leveren onder meer Pretty Princess, Red Princess en Rococo. Koburg B.V. werkt graag mee aan verduurzaming van de bollenteelt. Daarom hebben we ons aangesloten bij de coöperatie NLG Holland. Inspiratie voor duurzame teelt hebben we vooral gekregen door de oprichter en directeur van Ecotulips, Jeroen Koeman.”

Pieter Pronk Bloembollenkwekerij

Pieter Pronk Bloembollenkwekerij is een West-Fries familiebedrijf in Nibbixwoud. Ze telen al drie generaties bloembollen in de volle grond. Pieter: “Sinds een aantal jaren hebben we daar de teelt van pioenrozen aan toegevoegd. We bewerken onze landbouwgrond op een duurzame, bodem- en omgevingsvriendelijke manier. Het resultaat mag er zijn. Sterke planten die een kwalitatief hoogwaardig eindproduct opleveren. En een sterk verminderd gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tijdens de teelt. In de coöperatie bundelen we onze krachten. Door samen te werken komen we tot nog duurzamere resultaten.”

Vriend Flower Bulbs B.V.

Vriend Flower Bulbs B.V. wordt gerund door de gebroeders Jack en Arie Vriend. Jack: ”Ons familiebedrijf is gevestigd in Sijbekarspel. We hebben ons vooral toegelegd op het telen van tulpenbollen en pioenrozen. Ons bedrijf heeft onlangs een prachtige nieuwe gele tulp geïntroduceerd. De naam? Novisun. Deze tulp is virusresistent. Dit betekent dat spuiten tegen luizen niet meer nodig is. Een positieve ontwikkeling, vinden we dat. We willen graag duurzaam telen. En onderzoek doen hoe we dat het beste kunnen aanpakken. Daarom hebben we ons bij de coöperatie aangesloten. Zo kunnen we een eerlijk product voor een goede prijs leveren.”

Warmerdam “De Toekomst”

Piet en Jeannette Warmerdam zijn samen eigenaar van Warmerdam “De Toekomst” in Den Helder. “In onze kwekerij telen wij diverse soorten bloembollen. Zoals tulpen, narcissen, irissen, en lelies in veel variëteiten. Wij werken op meerdere fronten aan de totstandkoming van een duurzame onderneming. Daarbij maken we verantwoord gebruik van de bodem en gewasbeschermingsmiddelen. Daarnaast houden we ons bezig met sociaal maatschappelijk ondernemen. Hierbij hebben we oog voor duurzaam energiebeleid en voeren we een sociaal personeelsbeleid. Zo begeleiden we op ons bedrijf jongeren tijdens hun stage. En hebben we een wajong-medewerker in dienst. Ons bedrijf runnen we met respect voor de natuur en het milieu. Ook een goede relatie met de directe omgeving vinden wij van groot belang. Aangesloten zijn bij NLG Holland geeft ons energie en enthousiasme voor de toekomst.”

Bloembollenkwekerij M.C. Zonneveld

portretfoto-Kees-en-Peter-ZonneveldBloembollenkwekerij M.C. Zonneveld is eigendom van de broers Peter en Kees Zonneveld. Samen runnen zij het bedrijf in Julianadorp dat sinds 1980 bestaat. Aan exporteurs en broeiers leveren ze de volgende cultivars:

 • tulpen
 • narcissen
 • krokussen
 • hyacinten
 • lelies

Peter: “We zijn lid van de coöperatie, omdat we met bewuste teelt duurzame bollen willen leveren. De traditionele manier van telen voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. We gaan voor een kwalitatief gezond en goed resultaat. Met betrekking tot onze producten en onze omgeving. We streven naar een goede balans van de grond waarop we telen. Een gezonde bodem levert immers een gezond product. Dat is de visie van de coöperatie. En die onderschrijven wij ook.”

Ruijter Bloembollen

Ruijter Bloembollen is een bloembollenteelt- en broeierijbedrijf. Het is gevestigd in Slootdorp. Het is in 1942 door de grootvader van de huidige eigenaar, Sam Ruijter, gestart als gemengd bedrijf. In 1971 is gekozen voor de bollenteelt. Inmiddels worden er ruim 50 hectare tulpenbollen en 10 hectare gladiolen geteeld. Dit gebeurt allemaal in de Wieringermeer en de Anna Paulownapolder.

Duurzaam
Ruijter BloembollenHet telen gebeurt op duurzame wijze. Dat geldt ook voor de bedrijfsvoering. In de kassen wordt bijvoorbeeld slimme technologie ingezet om de latente warmte te hergebruiken. En hiermee de kassen weer te verwarmen. Het drogere klimaat dat hierdoor in de kas ontstaat, is ook beter voor de tulpen. In de eigen broeierij worden in de wintermaanden 8 miljoen tulpen gebroeid. Deze tulpen vinden hun weg hoofdzakelijk via de veilingklok.

Tulpen van Sam
Dit jaar is Ruijter Bloembollen begonnen met hun eigen bloemenmerk ‘Tulpen van Sam’. Sam Ruijter, directeur van het bedrijf: “Met dit merk willen we de consument laten zien hoe milieubewust we zijn. Ook willen we het verhaal achter onze tulpen vertellen. We zijn inmiddels 15 jaar bezig om te kijken hoe we zo duurzaam mogelijk kunnen telen. Ook mét oog voor de arbeidsomstandigheden van onze medewerkers. De consument is steeds (milieu)bewuster en dat spreekt ze aan.”