Energie neutraal broeien van tulpen

NLG Holland-lid Sam Ruijter uit Slootdorp heeft een methode ontwikkeld om energie neutraal tulpen te broeien. Het ministerie van economische zaken heeft grote interesse in zijn vondst. Het opkweken van tulpen in kassen – het broeien – blijkt redelijk eenvoudig energieneutraal te kunnen gebeuren.

Warmteopslag
Tulpenbroeiers kweken hun tulpen in de herfst in kassen op. Tussen december en april worden ze gebost en aan verkocht. Van mei tot en met oktober staan de warme kassen verder leeg of worden ze gebruikt voor opslag. In samenwerking met TNO en Wilms Installatietechniek bedacht Ruijter een systeem voor opslag van warmte via water. Het tot veertig graden opgewarmde water kan in de grond worden opgeslagen. En kan in het najaar via een warmtepomp weer worden opgepompt om zo de kassen te verwarmen.

Minister enthousiast
De oplossing voor het opvangen van de warmte werd gevonden bij zwembaden in Oostenrijk. Daar worden matten gebruikt waarmee ze het zwembadwater kunnen opwarmen. Het water loopt door de matten en de zon verwarmt het. Op deze wijze gebruik je de lege kas als goedkope zonnecollector. Ruijter: “het mooie is dat dit in alle circa vijfhonderd broeierijen in Nederland toegepast kan worden. Die zo energie-neutraal kunnen gaan werken. Hiermee kunnen we ook op het gebied van CO2-uitstoot en duurzaamheid een enorme slag maken als sector. Minister Henk Kamp die onlangs ons bedrijf bezocht, was erg onder de indruk. Hij wil de mogelijkheden onderzoeken om dit verder te gaan ontwikkelen.”

Gepubliceerd op: